5 tipů pro chlazení místnosti

Odbornosť článku
content-quality-img content-quality-img content-quality-img

Bez klimatizace nebo stropního chlazení může být boj s horkem náročný. Přestože se Česká republika nachází v mírném pásmu, extrémní teploty jsou stále častější. Dlouhodobý pobyt v takových podmínkách představuje pro organismus velkou zátěž. Abyste se vyhnuli negativním účinkům horka na vaše zdraví, je nutné udržovat doma příjemnou teplotu. Zde je 5 tipů, které vám pomohou udržet příjemnou teplotu vzduchu v místnosti i bez klimatizace nebo stropního chlazení v největších vedrech.

Načasujte si větrání

Mnoho lidí podceňuje sílu správně načasovaného větrání. Přes den nechávají otevřená okna ve snaze zajistit alespoň nějaký pohyb vzduchu. Neuvědomují si však, že dovnitř pouštějí horký vzduch zvenčí. Klíčem k příjemné teplotě v interiéru i bez klimatizace a stropního chlazení je udržet teplý vzduch za zavřenými okny. Větrejte v noci a ráno, kdy je venku také příjemně. Pak okna zavřete a počkejte s větráním, až bude venku opět chladněji než uvnitř. Pokud jste doma přes den a máte „vydýchaný vzduch“, snažte se vytvořit průvan a větrejte co nejkratší dobu, ideálně 5 až 10 minut.

Blokujte sluneční paprsky

Sluneční záření je zdrojem energie, která se mění v teplo. Chcete-li tedy udržet vnitřek domu co nejchladnější, stačí, abyste dovnitř pouštěli jen minimum slunečního záření. Tímto způsobem se interiér nezahřeje a chladný vzduch z noci a z rána si déle udrží svou teplotu. K tomu je dnes k dispozici řada metod. Asi nejoblíbenějším řešením je blokování slunečního světla pomocí žaluzií a rolet. Z hlediska ochrany před teplem jsou lepší venkovní žaluzie – ty zastaví záření ještě před oknem, takže teplo je odváděno ven. Můžete také použít různé protisluneční fólie, které odrážejí světlo jako zrcadlo.

Pokud máte ventilátor a formu na led, můžete si vytvořit provizorní klimatizaci. Namiřte ventilátor na misku plnou ledu a nechte studený vzduch proudit po místnosti.

Nepoužívejte elektroniku

Žijeme v době, kdy byste v naprosté většině domácností bezdůvodně hledali místnost bez elektroniky. U některých spotřebičů, jako je lednička nebo mraznička, nemáte jinou možnost než je nechat neustále zapojené. V domácnosti však určitě najdete zařízení, bez kterých se obejdete. Mezi nejběžnější „generátory zbytočného tepla“ patří např:

  • Počítače – odcházíte od počítače, aniž byste ho vypnuli nebo uspali? Stačí jen pár kliknutí a máte doma o jeden zdroj tepla méně.
  • Televizory – stačí se držet jednoduchého pravidla, že pokud se na televizi nikdo nedívá, je třeba ji vypnout.
  • Osvětlení – nesvítí ve vašem bytě momentálně zbytečně nějaké lampy? Je docela možné, že jste zapomněli zhasnout světlo v některé z místností nebo že v pokoji svítí dvě lampy najednou.

U dnešní elektroniky se klade důraz na spotřebu energie a jen minimum se přemění na teplo. Pokud se tedy chcete v době veder zbavit všech zdrojů tepla v místnosti, vypněte vše, co právě nepotřebujete.

Vypnutím elektrických spotřebičů se interiér ochladí.

Vypnutím elektrických spotřebičů se interiér ochladí.

Načasujte si domácí práce

Vaření, pečení, praní, žehlení, vysávání… to jsou jen některé z domácích prací, které mohou výrazně zvýšit teplotu v místnosti. Měly by se proto provádět pokud možno v chladnější části dne. Toto plánování má samozřejmě své meze. Sousedé by vás asi nepochválili za vysávání bytu v pět hodin ráno, ale žehlení nebo přípravu některých jídel lze odložit na večer. Pokud už musíte něco udělat během dne, snažte se vyhnout nejteplejší části dne, tedy době mezi 12. a 15. hodinou. Poděkují vám jak ostatní členové rodiny, protože nebudete ještě více ohřívat vzduch v bytě, tak vaše tělo, které se snaží omezit fyzickou aktivitu v horku.

Osprchujte se studenou vodou

Pro některé lidi je studená sprcha spolehlivým receptem na ranní probuzení. Jiným zase při pomyšlení na studenou vodu běhá mráz po zádech. Ať už patříte do kterékoli skupiny, snížení teploty vody při sprchování v létě bude mít několik příjemných účinků:

  • Vyhnete se zbytečnému ohřívání vzduchu v koupelně,
  • udržuje se nižší vlhkost vzduchu,
  • studená voda vás probudí z únavy z horka,
  • studené sprchy mají několik zdravotních přínosů, například posilují imunitu nebo krevní oběh.
Snížení teploty vody při sprchování má několik výhod.

Snížení teploty vody při sprchování má několik výhod.

Závěr

Je pravda, že ani jedna z těchto metod není tak účinná jako stropní chlazení nebo klimatizace. Na druhou stranu se jedná o tipy, které můžete z velké části uvést do praxe hned druhý den. Ve výsledku vám mohou pomoci udržet alespoň částečný tepelný komfort během veder, než si vyberete a nainstalujete účinnější způsob chlazení.

Ohodnoťte náš článek

5/5 (1)

Podeľte sa o obsah s Vašimi blízkymi ...